Серолошка дијагностика

1. Детекција IgM и IgG реактивних са Borrelia burgdorferi (ELISA)
 • ELISA тест је метода која омогућава детекцију, као и висину титра IgM и IgG у серуму пацијената усмерених на антигене које поседује Borrelia burgdorferi, узрочник лајмске борелиозе.
 • ELISA тестови су поуздани и сматрају се високо осетљивим и специфичним. Метода узорковања је неинвазивна (узорак венске крви) и не захтева посебне припреме од стране пацијената.
 • Одређивање титра антитела, поред анамнестичких података о контакту са крпељом и знакова/симптома болести, има велики значај у постављању дијагнозе касних фаза лајмске борелиозе и сматра се првостепеном серолошком анализом.

Цена анализе:

 • 1.450,00 динара за одеђивање једне класе антитела
 • 1.700,00 динара за одређивање обе класе антитела (IgM и IgG)

За информације о лајмској борелиози клинкните овде.

2. Детекција IgM и IgG усмерених против Borrelia burgdorferi (Western blot/Immunoblot)

Имуноблот метода представља други степен дијагностике лајмске борелиозе по тренутним светским стандардима. Метода омогућава детекцију антитела у серуму пацијента усмерених на антигене које поседује B. burgdorferi и представља потврду ELISA или IFA теста.

Цена анализе:

 • 4.600,00 динара по класи антитела

За информације о лајмској борелиози клинкните овде.

3. Детекција IgM и IgG реактивних са рикецијама групе пегавих грозница (ELISA)
 • ELISA тест је метода која омогућава детекцију, као и висину титра антитела класе IgM и IgG у серуму пацијената усмерених на антигене које поседује Rickettsia spp.
 • Рикеције су интрацелуларни микроорганизми који у организам човека доспевају убодом крпеља,бува и ваши. Пренос са вектора на човека је могућ већ након 15 минута паразитирања.

Цена анализе:

 • 1.200,00 динара за одеђивање једне класе антитела
 • 1.500,00 динара за одређивање обе класе антитела (IgM и IgG)

За информације о рикецијама и обољенима које оне изазивају клинкните овде.

4. Детекција IgM и IgG реактивних са вирусом крпељског енцефаитиса (Tick-Borne encephalitis virus – TBEV; Orthoflavivirus encephalitidis) (ELISA)
 • ELISA тест је метода која омогућава детекцију, као и висину титра антитела класе IgM и IgG у серуму пацијената усмерених на антигене које поседује TBEV узрочник крпељског менингоенцефалитиса.
 • Иако се човек може заразити конзумацијом контаминираног млека и млечних производа, основни пут преноса TBEV је путем убода зараженог крпеља, при чему је ризик од инфекције већи што је боравак крпеља на телу дужи. Детекција IgM и IgG реактивних са вирусом у серуму пацијента у комбинација са клиничком сликом је најједноставнији метод за усмеравање диференцијалне дијагностике ка флавивирусној етиологији. Ипак, детекција IgM и IgG реактивних са TBEV није довољна за постављање финалне дијагнозе и захтева испитивање неутрализационих антитела против вируса крпељског енцефалитиса.

Цена анализе:

 • 1.400,00 динара за одеђивање једне класе антитела
 • 1.700,00 динара за одређивање обе класе антитела (IgM и IgG)

За информације о крпељском енцефалитису клинкните овде.

5. Детекција неутрализационих антитела против вируса крпељског енцефалитиса (Tick-Borne encephalitis virus – TBEV; Orthoflavivirus encephalitidis)

Неутрализациони тест је метода златног стандарда која омогућава постављање дијагнозе крпељском енцефалитиса. За разлику од ELISA методе, неутрализациони тест показује високу специфичност и сензитивност, те смањује могућност добијања лажно позитивног налаза.

Цена анализе:

 • 5.900,00 динара

За информације о крпељском енцефалитису клинкните овде.

6. Детекција IgM и IgG реактивних са Bartonella henselae и Bartonella quintana (IFA)
 • IFA тест је метода која омогућава детекцију IgM и IgG у серуму пацијената усмерених на антигене које поседују Bartonella henselae и Bartonella quintana.
 • Bartonella henselae је бактерија којом се човек инфицира директним контактом са пљувачком инфициране мачке. Болест се манифестује појавом еритематозне папуле или пустуле на месту контакта,увећаним и болним лимфним чворовима који се јављају 1-3 недеље након контакта (болест мачијег огреба). У ретким случајевима, пацијенти могу развити и знаке тешке системске инфекције.
 • Bartonella quintana је бактерија коју преносе људске ваши и изазивач је рововске грознице.  Болест се манифестује симптомима као што су  грозница,главобоља,малаксалост и болови у стомаку. , Посебно осетљиви пацијенти могу развити и знаке тешке системске инфекције.
 • Дијагноза се поставља на основу анамнестичких података и клиничке слике у комбинацији са одговарајућим дијагностичким методама (ELISA/IFA и PCR).

Цена анализе:

 • 2.100,00 динара по класи антитела.
7. Детекција IgM и IgG реактивних са Tocoxara canis (ELISA)
 • Токсокаријаза је инфестација људи и животиња узрокована ларвама псеће цревне глисте Tocoxara canis. Токсокаријаза је системска инфекција, карактеришу је различити симптоми, зависно од захваћеног органа. Најчешћи симптоми су повишена температура, кашаљ, увећана јетра, осип и свраб по кожи.
 • Токсокаријаза је претежно болест мале деце која једу земљу у којој се могу наћи јаја Tocoxara canis, праћена високим степеном еозинофилије у крви (изнад 10%).
 • Дијагноза се поставља серолошким тестовима. ELISA тест омогућава детектују као и висину титра антитела класе IgM и IgG на антигене Tocoxara canis.

За информације о токсокаријази кликните овде.

8. Детекција IgM и IgG против Tocoxara canis (Immunoblot)

Имуноблот метода представља други степен дијагностике. Метода омогућава детекцију антитела у серуму пацијента усмерених на антигене које поседује Tocoxara canis и представља потврду ELISA теста.

Цена анализе:

 • Детекција анти-T.canis IgM 4.900,00 динара
 • Детекција анти-T.canis IgG 6.500,00 динара

За информације о токсокаријази кликните овде.

9. Контрола имунитета у људи против беснила методом RFFIT

Лабораторијско одређивање количине специфичних антирабијских антитела у хуманом серуму се користи за процену ефикасности имуног одговора на вакцину против беснила после извршене активне имунизације или на антигене вируса беснила у сврху дијагностике инфекције вирусом беснила.

Коме треба вршити рутинско серолошко тестирање на антитела против вируса беснила?

Најчешће, тестови на неутрализујућа антитела против вируса беснила, као што је брзи тест инхибиције флуоресцентних фокуса (RFFIT), користе се за праћење нивоа антитела код особа које могу имати професионални ризик од инфекције вирусом беснила и које су преекспозиционо вакцинисане против беснила (нпр. ветеринари, лабораторијски радници са вирусом беснила, итд.). У другим случајевима, такво серолошко тестирање се користи за проверу имунолошког одговора особа постекспозиционо имунизованих против беснила, а посебно када дође до одступања у распореду вакцинације или постоји забринутост у вези имунолошког статуса пацијента. Тестирање се обично врши 2-4 недеље по завршетку преекспозиционе, односно постекспозиционе вакцинације, у складу са смерницама СЗО. Код особа са професионалним ризиком од беснила тестирање се понавља једном годишње, а у случају пада имунитета индиковани су ревакцинација и затим поновно тестирање имунитета.

Шта је брзи тест инхибиције флуоресцентних фокуса (RFFIT)?

RFFIT је неутрализациони тест на вирус беснила који се обавља на ћелијској култури BHK или MNA ћелија како би се одредио ниво неутрализујућих антитела на вирус беснила у хуманом или животињском серуму. Имунофлуоресцентно бојење инфицираних ћелија се користи као индикатор репликације вируса беснила. RFFIT траје око 20 сати и има задовољавајућу осетљивост и специфичност у рукама добро обученог особља лабораторије.

Како се припрема и шаље узорак крвног серума за RFFIT ?

Узорак крви добијен венепункцијом у количини од 4 до 5 мл се остави на 37°C у току 2 сата или у фрижидеру у току 24 сата да се издвоји крвни серум. Издвојени серум у количини од минимум 1 мл се затим инактивира у воденом купатилу на 56°C у току пола сата и затим се пакује у херметички затворену епрувету са одговарајућом ознаком узорка и шаље у лабораторију која изводи RFFIT.

Цена анализе:

 • 5.900,00 динара
10. Контрола имунитета у животиња против беснила методом FAVN

Методе директне дијагностике

I Молекуларна дијагностика (PCR)
1. Детекција Borrelia burgdorferi у крпељу или другом биолошком материјалу (RealTime PCR)
 • Анализа заражености крпеља од стране бактерија из комплекса B. burgdorferi sensu lato представља напредну молекуларну методу којом се стиче јаснији увид током процене ризика да пацијент развије лајмску борелиозу.
 • Изузетно, генетски материјал B. burgdorferi се може доказати у биоптатима  инфицираних људи који развију лајмски артритис и хронични атрофични акродерматитис или у фракцијама тромбоцита код особа у ранијим фазама обољења.

Цена анализе:

 • 4.500,00 динара по узорку (редовна анализа – резултат у року од 72 часа од пријема материјала)
 • 5.550,00 динара по узорку (хитна анализа – резултат у року од 24 часа од пријема материјала)

За информације о лајмској борелиози клинкните овде.

2. Детекција вируса крпељског менингоенцефалтиса (Tick-Borne encephalitis virus – TBE) у крпељу или другом биолошком материјалу (RealTime PCR)
 • Анализа заражености крпеља од стране вируса крпељског енцефалитиса представља напредну молекуларну методу којом се стиче јаснији увид током процене ризика да пацијент развије неку од форми овог вирусног обољења, изузетно присутног у појединим земљама централне Европе.
 • Изузетно, вирус крпељског енцефалитиса се може доказати и код инфицираних људи током прве фазе обољења (фебрилна фаза).

Цена анализе:

 • 4.500,00 динара по узорку (редовна анализа – резултат у року од 72 часа од пријема материјала)
 • 5.550,00 динара по узорку (хитна анализа – резултат у року од 24 часа од пријема материјала)

За информације о крпељском енцефалитису клинкните овде.

3. Детекција вируса беснила (Rabies virus) у биолошком материјалу (RealTime PCR)

Цена анализе:

 • 4.500,00 динара по узорку (редовна анализа – резултат у року од 72 часа од пријема)
 • 5.550,00 динара по узорку (хитна анализа – резултат у року од 24 часа од пријема)

За информације о беснилу клинкните овде.

4. Детекција рикеција (Rickettsia spp.) у крпељу или другом биолошком материјалу (RealTime PCR)
 • Доказивање присуства рикеција у крпељу не потврдјује нити искључује акутну инфекцију код пацијента (с обзиром да је пацијент можда имао истовремено убод крпеља и на другом делу тела).
 • С друге стране, доказивање присуства рикеција у капилнарној крви лезије, есхари, пуној крви и тромбоцитима потврдјује активну инфекцију код пацијента.

Цена анализе:

 • 4.500,00 динара по узорку (редовна анализа – резултат у року од 72 часа од пријема материјала)
 • 5.550,00 динара по узорку (хитна анализа – резултат у року од 24 часа од пријема материјала)

За информације о рикецијама и обољенима које оне изазивају клинкните овде.

II Изолација патогених узрочника болести на живим системима
1. Изолација Borrelia burgdorferi из крпеља или другог биолошког материјала
 • Борелије су микроаерофилне, биохемијски неактивне и спорорастуће бактерије. Изолација се врши на храњивим подлогама.
 • Генерацијско време борелија је дуго и креће се између 7 и 20 сати.
 • Културе борелија се инкубирају на температури 30 до 34 °C, под микроаерофилним условима од 9 до 12 недеља.

За информације о лајмској борелиози клинкните овде.

2. Изолација Rickettsia spp. из крпеља или другог биолошког материјала на култури ћелија
 • Рикеције су облигатни интраћелијски паразити, не могу се култивисати без живих ћелија. Изолација се врши на култури ћелија. Након 2-3 дана инкубације узорка у култури прави се размаз и доказује присутност рикеција бојењем по Гимзи, Гименезу или сан специфичним антителима обележеним имунофлуоресцентном бојом.
 • Генерацијско време им је између 8 и 12 сати.

За информације о рикецијама и обољенима које оне изазивају клинкните овде.

3. Изолација вируса крпељског енцефалитиса из крпеља или другог биолошког материјала на култури ћелија
 • Вируси се размножавају само у живој ћелији, и за њихов раст у лабораторијским условима се употребљавају ћелијске културе. Раст вируса у ћелијској култури може се доказати на основу морфолошких промена у инфицираним ћелијама које се означавају као цитопатогени ефекат (ЦПЕ). ЦПЕ се код вируса крпељског енцефалитиса јавља за 5-6 дана.
 • Инфекција  људи најчешће настаје након убода зараженог крпеља, али је могућа и конзумацијом млека и млечних производа од заражених животиња.
 • Најактивнији су од пролећа па до ране јесени, док су у зимском раздобљу активни само кад се ради о благим зимама.

За информације о крпељском енцефалитису клинкните овде.

4. Изолација вируса беснила из биолошког материјала на култури ћелија (Rabies Tissue Culture Infection Test – RTCIT)
5. Изолација вируса беснила из биолошког материјала на лабораторијским животињама (MIT)
 • За MIT (mouse inoculation test) се у Заводу за антирабичну заштиту – Пастеров завод, Нови Сад користе лабораторијски мишеви, албино расе, сој НМРИ (Naval Medical Research Institute).
 • За оглед се користе мишеви оба пола, узраста 19 – 23 дана, и то минимум 6 комада по узорку, тј. можданом ткиву животиње која се прегледа на беснило.
III Директна микроскопија
Директна микроскопија
 1. Детекција Borrelia burgdorferi методом директне флуоресценције
 2. Детекција Rickettsia spp. методом директне флуоресценције
 3. Детекција вируса крпељског енцефалитиса методом директне флуоресценције
 4. Детекција вируса беснила методом директне флуоресценције (ДФАТ)

ДФАТ  је златни стандард у пост мортем дијагностици, препоручена је од Светске Здравствене организације и даје поуздане резултате у 95-99% случајева. Принцип теста се заснива на директном доказивању антигена вируса беснила у можданом ткиву помоћу моноклонских или поликлонских антитела обележених флуоресцентном бојом (нпр. FITC).

Цена анализе:

 • 1.807,00 динара

Медицинска зоологија

Зоолошки прегледи
 1. Зоолошки преглед крпеља
 • Под зоолошким прегледом крпеља подразумева се идентификација врсте крпеља, утврђивање развојног стадијума и пола крпеља, као и степен насисаности (ухрањености крпеља). Идентификација врсте се врши на основу морфолошких карактеристика крпеља уз коришћење адекватних кључева за детерминацију. Значај утврђивања врсте крпеља се огледа у чињеници да нису све врсте крпеља и вектори за Borrelia burgdorferi sensu lato, узрочника лајмске болести.
 • За сваки развојни стадијум крпеља (ларва, нимфа, адулт) неопходна је исхрана са крвљу домаћина на којем паразитирају, да би крпељ прешао из једне развојне фазе у другу. Због тога се на основу степена ухрањености процењује дужина боравка на домаћину, а тиме и ризик од могућности преноса борелија током исхране крпеља.
 1. Зоолошки преглед комараца

Испитивање вакцина и биолошких препарата

Испитивање вакцина и биолошких препарата
 • Мерење потенције хуманог антирабичног имуноглобулина
 • Мерење потенције вакцина против беснила (NIH test)

Услуге Виваријума

Услуге Виваријума
 1. Узгој лабораторијских животиња
 2. Обука за рад са лабораторијским животињама
 3. Извођење испитивања на лабораторијским животињама (дисертације, анимални модели, тестирање лекова и вакцина)
 • Смештај и нега лабораторијских мишева са радом стручњака Пастеровог завода (Дневно по животињи): 90,00 динара
 • Смештај и нега лабораторијских пацова са радом стручњака Пастеровог завода (Дневно по животињи): 180,00 динара
 • Смештај и нега лабораторијских златних хрчкова са радом стручњака Пастеровог завода (Дневно по животињи): 150,00 динара