Беснило људи
питања и одговори, намењени едукацији пацијената и њихових пратилаца 

1. Шта је беснило?

Беснило је смртоносна болест коју изазива вирус беснила.

2. Како се човек зарази беснилом?

Човек најчешће може да се зарази беснилом уколико га угризе животиња оболела од беснила. Такође постоји могућност да се зарази приликом контакта са пљувачком оболеле животиње, уколико дође до директног контакта пљувачке и очију, носа, уста или отворене ране.

Миловање животиње оболеле од беснила (ако је кожа неповређена), као и контакт са крвљу, мокраћом или изметом животиње се не сматраjу опасним и не захтевају примену мере заштите од беснила.

3. Када се обратити лекару, после угриза од стране животиње?

Лекару се треба обратити увек и што пре, како би биле предузете одговарајуће мере заштите од беснила.

4. Који је поступак и које су мере заштите?

Угризну рану треба добро испрати водом и сапуном. Одмах после тога се обратити свом лекару, који ће проверити да ли сте вакцинисани против тетануса и упутиће Вас у Пастеров завод. Лекар специјалиста у Пастеровом заводу ће проценити да ли је потребно да Вас заштити од беснила. Комплетна заштита од беснила подразумева давање серума против беснила, одмах на почетку, и укупно 4 доза вакцине против беснила. 2 недеље након последње вакцине се врши контрола имунитета RFFIT методом и по потреби даје 5. доза вакцине. Вакцина се даје првог, трећег, седмог и четранаестог  дана. Вакцине се дају у мишић надлактице и релативно су безболне.

5. Да ли постоје опасности од давања вакцине и серума против беснила?

Опасност по Ваше здравље не постоји. Савремене вакцине које се код нас користе никада не угрожавају здравље пацијената. Нежељене реакције на серум и вакцину су изузетно ретке: Могу се појавити бол, црвенило, оток или свраб на месту давања, краткотрајна главобоља, мучнина, бол у стомаку, вртоглавица, болови у мишићима.

6. Да ли се мора доћи на све дозе вакцине у тачно предвиђене дане?

Да, јер само примање све 4 дозе вакцине и серума, осигурава заштиту од беснила. Уколико због акутне болести или изузетне спречености нисте у могућности да дођете у заказане дане, обавезно се јавите лекару у Пастеровом заводу како би Вас посаветовао о датуму следећег доласка на вакцинацију.

7. Може ли се беснило пренети са једног човека на другог?

У стручној литератури не постоје подаци о преносу беснила са човека на човека. Особа која прима вакцине против беснила се не сматра зараженом и не може никако угрозити своју околину.

За сва евентуална додатна питања у вези беснила – стојимо Вам на располагању,

Беснило животиња
питања и одговори намењени едукацији пацијаната и њихових пратилаца
 

1. Који је најбољи и најбржи начин да се утврди да животиња није бесна?

Најбољи и најбржи начин да се искључи могућност да је животиња пренела човеку инфекцију вирусом беснила након уједа одн. озледе је посматрање животиње у току 10 дана.

2. Шта прво треба урадити?

Обезбедити услове да се животиња која је ујела одн. нанела озледу посматра (не побегне). На пример пса везати или пса одн. мачку затворити у неку погодну просторију као што је чардак, свињац, шупа, штала и сл., како би се животиња могла посматрати 10 дана од дана уједа одн. озледе.

За то време животињу нормално хранити и појити.

Уколико животиња остане жива и здрава током 10. дневног посматрања, то значи да није могла пренети беснило на човека.

3. Шта треба урадити у току посматрања животиње:

петог дана од наношења озледе уколико животиња током посматрања остане жива и здрава ОБАВЕЗНО НАЗВАТИ ЛЕКАРА који вас је прегледао у Заводу за антирабичну заштиту – Пастеров завод Нови Сад и поразговарати са њим о стању животиње.

десетог дана ОБАВЕЗНО ДОЋИ У ЗАВОД ЗА АНТИРАБИЧНУ ЗАШТИТУ – ПАСТЕРОВ ЗАВОД НОВИ САД, јавити се лекару који вас је прегледао, где ће се обавити завршни преглед озледе и закључити да ли је или није потребна заштита од беснила.

4. Шта треба урадити ако се животиња током посматрања разболи или угине?

Уколико се животиња током посматрања разболи (повраћа, куња, неприродно дише, кочи се или трза), ХИТНО И ОБАВЕЗНО ПОЗВАТИ ВЕТЕРИНАРА који ће животињу прегледати. Након тога ОБАВЕЗНО ДОЋИ У ЗАВОД ЗА АНТИРАБИЧНУ ЗАШТИТУ – ПАСТЕРОВ ЗАВОД НОВИ САД и јавити се лекару који вас је прегледао.

5. Шта треба прво урадити ако животиња током посматрања одлута ?

Уколико током посматрања животиња одлута, ХИТНО И ОБАВЕЗНО ДОЋИ У ЗАВОД ЗА АНТИРАБИЧНУ ЗАШТИТУ – ПАСТЕРОВ ЗАВОД НОВИ САД и јавити се лекару који вас је прегледао.