О ТРИХИНЕЛОЗИ

_

Први записи о  открићу трихинелозе датирају  око 1200. године пре нове ере. Наиме,  1974. год. у међуребарној мускулатури  једне египатске мумије утврђено је присуство учаурених трихинела. Сматра се чак, да је и Мухамед који је ударио темеље ислама, забранио својим верницима конзумирање свињског меса између осталог и због трихинелозе.

Трихинелоза  је  болест људи и животиња (више од 100 врста сисара) узрокована паразитом који припада роду Tricihinella.

Припадници овог рода нађени су готово на свим континентима, у свим климатским областима, како у тропима тако и у поларном појасу.

Применом молекуларних метода утврђено је више генотипова  Tricihinella од којих је у Србији најзаступљенија Tricihinella spiralisТ1.


ИЗГЛЕД ПАРАЗИТА

Трихинелоза је болест коју изазива паразит ваљкастог облика. Разлике код мужјака и женке постоје.  Мужјак је величине 1,0-1,6 x 0,03-0,04 mm. Женка је двоструко већа, око 2,5-4,0 x 0,05-0,06. За развој трихинела није потребан посебан прелазни домаћин, јер се у истом домаћину налазе ларве и одрасли облици.


ИНФЕКЦИЈА, БОЛЕСТ ЉУДИ

У Србији је прва инфекција код свиња откривена 1918. године, а први случајеви трихинелозе код људи забележени су 1923. године.

Србија и данас спада у земље са високим процентом инфекције људи а суочена је и са чињеницом да је инфекција код домаћих свиња присутна готово на територији целе земље.  Највећи проценат инфекције забележен је у  Поморавском, Сремском и Браничевском округу.

Болест код људи  наступа после конзумирања недовољно термички обрађеног меса у којем се налазе ларве трихинела. Болест се одржава преношењем у ланцу пацов-свиња-човек.  Човек најчешће оболи након конзумирања недовољно термички обрађеног меса и месних прерађевина (шунка, кобасица, кулен…) пореклом од свињског меса у којем се налазе ларве трихинела, а веома често  и након конзумирња меса и месних прерађевина коња, крава, оваца, коза у чијем месу су такође присутне ларве трихинела.

У нашој земљи обољење се најчешће јавља током зимских месеци, након клања свиња.

Први знак болести је веома висока висока  температура и бол у мишићима, запаљење мишића.

Слика 1. Ларва у мишићу код домаће свиње-трихиноскопија

Слика 2. Ларва у мишићу код дивље свиње-трихиноскопија

Правилник о мерама за сузбијање трихинелозе животиња